Heeft mijn schadeauto inruilwaarde?

Een schadeauto inruilen. Dat lijkt een beetje bizar. Maar het kan natuurlijk best. Als een auto een lichte schade is, wordt er meestal 150 euro van de waarde afgetrokken.
Bij inruilen gelden moet je vooral rekening houden met de waarde van de auto die je koopt. Koop je een auto uit de topklasse, dan krijg je ook een topklasse inruilprijs, koop je een miniklasse occasion, dan is de inruilwaarde een stuk lager. En koop je een gezinsauto uit de C-klasse, wat een populaire keus is, dan zit je inruilwaarde daar tussenin.
Maar wat vooral jammer is bij inruilen, is dat je niet meer af kunt dingen op de prijs van de nieuwe auto. Alle onderhandelingsruimte zit dan in de inruilwaarde. Je kunt er ook voor kiezen om de oude auto te verkopen, schadeauto of niet, en op de nieuwe auto af te dingen. Dat kan dubbel zoveel opleveren.
Een schadeauto kun je namelijk best verkopen, ook als er sprake is van een zware schade. Natuurlijk levert hij minder op dan een vergelijkbare auto zonder schade, maar hij vertegenwoordigt nog wel een zekere waarde. Voor de particulier die het als hobby en uitdaging ziet, om zulke auto’s op te knappen, maar ook voor een bedrijf dat in deze auto’s handelt.
Zo’n bedrijf kan de waarde van je schadeauto goed inschatten. De taxateur van het bedrijf zal kijken naar alles dat van waarde aan de binnen- en buitenkant van je auto, en wat de verkoopwaarde is van onderdelen en van de auto als geheel. Hij kan zich hierbij baseren op een expertise, opgedaan in een ruime ervaring in de handel in schadeauto’s. Dan heeft je schadeauto een waarde boven de inruilwaarde.