De veiligste gezinsauto’s

Euro Ncap is de standaard voor de veiligheid van auto’s bij een botsing. Euro Ncap staat voor  Euro New Car Assessment Programme en is een breed samenwerkingsverband van zes landen (Nederland, Zweden, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Spanje), automobielclubs en de International Consumer Research and Testing (ICRT). Het heeft verschillende gezinsauto’s getest op veiligheid.
Er is gelet op vier aspecten: Volwassen Inzittenden, Kinderen in de Auto, Voetgangers en Veiligheidssystemen. Gemiddeld kwam de Infiniti Q30 het beste uit de test, met een gemiddeld percentage van 86%. Infiniti, het premiummerk van Nissan, heeft nog bijna geen naam in Europa. Vandaar dat het voor deze mix van coupé, hatchback en crossover een deal sloot met Mercedes-Benz. Een uiterlijk met een bijzonder lijnenspel lijnen, een interieur dat lijkt op die van de Mercedes, kwalitatief goed.
De Toyota Avensis en de Toyota Prius scoren eveneens erg hoog op veiligheid. De score voor Volwassen inzittenden is zelfs boven de 90%.
De Toyota Avensis beschikt in bijna ieder uitvoering over het Toyota Safety Sense pakket, wat de score natuurlijk ook omhoog heeft gebracht. En de Prius, de eerste in serie geproduceerde hybride is geheel vernieuwd met behulp van intelligent design en technologie.
De nieuwprijzen van deze auto’s liggen allemaal rond de 30.000 euro. De Jaguar XE, die ook zo hoog scoort, en in 2015 als beste in de klasse van grote gezinsauto’s scoorde, is iets duurder, rond de 40.000 euro. Dit is een sportwagen met een ragfijne besturing en een naadloos schakelende, achttraps automaat. Je zou er heel snel een boodschap mee kunnen doen. Voor wie een auto in het C-segment koopt, is er dus keuze genoeg qua auto’s waarin je een botsing in principe goed zou kunnen overleven.  Al hoef je dat niet uit te proberen, natuurlijk. Daar is de Euro NCAP voor.